- Nowy
- Nowy
Suszarka spożywcza Dry Chef to innowacyjne podejście do kwestii suszenia produktów. Urządzenie pozwala wydłużyć przydatność grzybów, owoców, warzyw, mięs itp. do spożycia i wzbogacić kuchnię o wysokiej jakości składniki. Doskonale sprawdzi się w sezonie wysypu grzybów oraz w trakcie letniego owocowego szaleństwa.
Dry Chef to suszarka spożywcza, która znajdzie zastosowanie przy suszeniu owoców, warzyw, grzybów, ziół, mięs, kwiatów itp. Urządzenie odparowuje aż 70-80% wody z produktów, umożliwiając ich konserwację oraz zapewniając koncentrację smaku i wartości odżywczych. Z Dry Chefem wysuszysz również zioła, dzięki czemu możesz stworzyć swoją domową kolekcję naturalnych ziół, a susząc skórki cytrusów i chili stworzysz aromatyczne przyprawy do różnych dań.
Suszone owoce i warzywa nie mają konserwantów i stanowią wartościową przekąskę dla osób uprawiających sport lub potrzebujących zastrzyku energii w ciągu dnia. Można z nich zrobić chipsy, które doskonale sprawdzają się jako zdrowe uzupełnienie drugiego śniadania dla dziecka. Suszone produkty to także szybki posiłek, który pozwoli pokonać uczucie głodu w momentach, kiedy nie masz możliwości zjedzenia treściwego obiadu. Wówczas taka przekąska umożliwi utrzymanie optymalnego poziomu energii w organizmie i efektywne działanie.
Suszarka spożywcza jest urządzeniem powszechnie wykorzystywanym do suszenia grzybów, zwłaszcza w okresie ich jesiennego wysypu w lasach. Wysuszone grzyby są zdatne do spożycia przez wiele miesięcy, zachowując swój charakterystyczny smak, aromat oraz wartości odżywcze. Będą świetnym dodatkiem do gulaszu, znakomitym uzupełnieniem sosu lub ważnym składnikiem marynat, nadzień, farszów itp. Suszone grzyby są uniwersalnym produktem, którym możesz także obłożyć pizzę, zapiekankę, pieczywo lub inne produkty.
Suszone produkty to nie tylko znakomita przekąska, ale także efektowna ozdoba do domu lub prezentu. Wysuszone plastry cytryn, limonki, pomarańczy lub jabłek mogą służyć jako bożonarodzeniowe dekoracje. Natomiast suszone kwiaty uatrakcyjniają wygląd potraw. Doskonale do tego zadania nadaje się lawenda, nagietek lub róża. Produkty pozbawione wody w Dry Chefie mogą także służyć jako składniki naturalnych kosmetyków np. zioła do maseczek, suszone owoce do peelingów lub kwiaty do kąpieli.
Odparowywanie wody z produktów (dehydracja) umożliwia dłuższe przechowywanie zdatnych do spożycia produktów. Suszenie nie pozbawia jedzenia wartości odżywczych. Dry Chef pozwala na zachowanie aż 97% witamin i minerałów zawartych w produktach przy jednoczesnym utrzymaniu ich naturalnego smaku i aromatu. Kwiaty i zioła nadal pachną intensywnie i nie przejmują zapachu produktów suszonych na innych poziomach suszarki spożywczej.
Metoda suszenia produktów spożywczych stosowana w Dry Chefie opiera się na zaawansowanym systemie cyrkulacji powietrza (termoobiegu), który równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz urządzenia. Otwory umieszczone w sitach oraz w górnej części suszarki pozwalają na swobodny przepływ powietrza pomiędzy poszczególnymi poziomami, dzięki czemu produkty na wszystkich sitach są suszone w jednakowym stopniu. Ergonomiczna budowa urządzenia zapobiega przegrzewaniu się. Ze względów bezpieczeństwa suszarkę wyposażono w zabezpieczenie przed przegrzaniem, które automatycznie wyłącza Dry Chefa.
Dry Chef dzięki swojej wysokiej mocy aż 500 W umożliwia efektywne i szybkie suszenie produktów spożywczych, a także utrzymanie określonej temperatury. Pozwoli to równomiernie wysuszyć różnego rodzaju produkty jak np. owoce, warzywa, mięsa, zioła lub kwiaty. Po zakończeniu suszenia urządzenie automatycznie się wyłącza, żeby nie marnować energii.
W zestawie z suszarką spożywczą dołączone jest 6 sit na produkty. Istnieje także możliwość dokupienia dodatkowych sit, ponieważ urządzenie jest w stanie efektywnie suszyć produkty na 10 sitach jednocześnie, a przeźroczysta budowa tych elementów umożliwia śledzenie procesu suszenia bez konieczności ich rozmontowywania lub zdejmowania. Każde z nich ma wymiary 33 x 26 cm, co w ogólnym rozrachunku zapewnia ogromną przestrzeń suszenia. Dostosuj Dry Chefa do własnych potrzeb i korzystaj z tylu poziomów suszenia, ile tylko potrzebujesz.
Dry Chef jest wyposażony w prosty i intuicyjny wyświetlacz LCD, za pomocą którego łatwo możesz kontrolować takie parametry jak temperatura oraz czas suszenia. Masz możliwość regulacji temperatury co 5°C, w zakresie 35-70°C, co pozwala na ustawienie programu suszenia o dostosowanej długości. Najdłuższy program działa bez przerwy nawet przez 72 h, zapewniając dokładne i równomierne suszenie produktów spożywczych. Długość programu ustawisz za pomocą łatwego w obsłudze timera.