Gdy temperatura za oknem rośnie, mało kto chce spędzać czas w kuchni. Dlatego najlepsze dania na wiosnę i lato to takie, które nie wymagają długich przygotowań albo takie, które możesz przechować na później. Szukasz pomysłów na lekkie, pożywne, a zarazem sycące posiłki? Zrób z nami zupę krem! Podpowiemy Ci, jak uzyskać idealnie gładką w konsystencję, aby poczuć jej aksamitny smak. To świetna baza na obiad, która, dzięki zróżnicowanym dodatkom, za każdym razem będzie smakować inaczej. Gorącą zupę wlej do słoika, a gdy ostygnie schowaj do lodówki . Poniżej znajdziesz pomysły, które zdobyły nasze serca i pobudziły podniebienia. Uważaj, bo już od samego czytania nabierzesz apetytu. Gotowy/a na kulinarną przygodę? Zaczynamy!
Zupa szparagowa na trzy sposoby
Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto czerpać z niego, ile się da. Skrywają one w sobie wiele cennych składników odżywczych. Jako roślina lecznicza były stosowane już w starożytności. Zawierają błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Pozytywnie wpływają na układ moczowy, zmniejszając ryzyko powstawania kamieni nerkowych. A dzięki asparaginie normują ciśnienie tętnicze i regulują pracę serca. Szparagi, które w Polsce są dostępne przez około dwa miesiące (w maju i czerwcu), są źródłem witamin: C, B, A, E, PP, kwasu foliowego i składników mineralnych. Występują w trzech kolorach – zielonym, fioletowym i białym. Białe trzeba obierać, a w przypadku dwóch pozostałych wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Przygotuj z nich pyszny krem!
Zobacz także: Przepisy dla początkujących, szybkie dania wegetariańskie i bezmięsne przekąski
Co potrzebujesz?
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W osobnym garnku zagotuj bulion. Wyjmij blender ręczny Zeegma Handy Chef do zmiksowania zupy i sitko z drobnymi oczkami do jej przecedzenia. Do wykonania słupków z ziemniaków przyda się spiralizer.
Krem szparagowy
Składniki na 4 porcje:
- Oliwa z oliwek — 2 łyżki
- Cebula szalotka — 1 szt.
- Cebula dymka — 2 szt.
- Zielone szparagi — ok. 500 g
- Młody szpinak — 250 g
- Liść laurowy — 1 szt.
- Bulion warzywny — 500 ml
- Śmietana (może być wegańska) — 200 g
- Skórka starta z ½ cytryny
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny
- Sól — 1 szczypta
- Pieprz — 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa — 1 szczypta
Dodatki mięsne:
- Paluszki grissini — 2 szt. na porcję
- Szynka serrano lub parmeńska — 2 szt. na porcję
Dodatki wegetariańskie:
- Wędzony twaróg — 150 g
- Kiełki rzodkiewki — 2 garści
Dodatki wegańskie:
- Ziemniaki – 2 szt.
- Oliwa z oliwek — 1 łyżka
- Natka pietruszki — ½ pęczka
- Sól — 1 szczypta
Krem szparagowy
Sposób wykonania (źródło – Kuchnia Lidla)
Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną szalotkę i cebule-dymki razem ze szczypiorkiem. Dodaj szpinak i blanszuj go pod przykryciem. Odkrój lub odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a jędrne pędy pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj liść laurowy i smaż wszystko razem przez 3-4 minuty.
Całość zalej bulionem i gotuj przez ok. 15 minut aż szparagi będą miękkie.
Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę przy użyciu blendera. Dopraw do smaku, dodaj skórkę i sok z cytryny. Na koniec zmieszaj ze śmietaną.
Aby twój krem był doskonały, przelej go przez sitko o drobnych oczkach.
Wersja mięsna:
Owiń paluszki grissini szynką parmeńską lub serrano. Połóż na kremie.
Wersja wegetariańska:
Na wierzch kremu połóż pokruszony twaróg i kiełki rzodkiewki.
Wersja wegańska:
Przygotuj słupki z ziemniaków, ułóż je na blasze i skrop oliwą. Piecz przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posyp posiekaną natką pietruszki. Gotową „słomę z ziemniaków” wyłóż na krem ze szparagów.
Bułgarski tarator, czyli chłodnik ogórkowy z orzechami
Wiosną i latem w Bułgarii zielone warzywa królują na talerzach. Na targach i ulicznych straganach pełno jest sałat w różnych odmianach, ogórków, cukinii, kabaczków, liści szpinaku lub łopadu (który przypomina znany nam szczaw), młodej pokrzywy i czosnku. Tarator to prosty chłodnik z ogórków, który połączony z posiekanymi orzechami włoskimi tworzy wyrafinowaną kompozycję. W upalne dni orzeźwia i chroni przed przegrzaniem. W Bułgarii znana jest też bardziej zawiesista wersja taratora — sneżanka, którą podaje się jako przystawkę. Nie daj się upałom i przygotuj z nami tarator!
Co potrzebujesz?
Wyjmij patelnię do prażenia orzechów. Przyda Ci się także malakser Zeegma Handy Chef Food Processor do szatkowania ogórków.
Chłodnik ogórkowy z orzechami
Składniki na 2-4 porcje:
- Orzechy włoskie — 3-4 łyżki
- Czosnek — 1 ząbek
- Sok z cytryny — 1-2 łyżki
- Sól i pieprz — 1 szczypta
- Ogórki zielone — 400 g
- Jogurt (może być roślinny) — 400 g
- Woda — 1 szklanka
- Koperek — ½ pęczka
- Oliwa lub inny olej tłoczony na zimno — do polania
Chłodnik ogórkowy z orzechami
Sposób wykonania (źródło – Jadłonomia)
Najpierw upraż orzechy na rozgrzanej, suchej patelni i odstaw do przestygnięcia.
Zetrzyj czosnek lub rozgnieć nożem, posyp solą i zalej sokiem z cytryny.
Poszatkuj ogórki (możesz je pokroić w kostkę) i drobno posiekaj koperek.
Całość zalej jogurtem i wstaw do lodówki.
Podawaj z dużą ilością prażonych orzechów.
Krem szczawiowy z pikantną chrupką z makaronu udon
Młode liście szczawiu pojawiają się w maju. Są bogate w witaminę C, potas i żelazo. Zawierają przeciwutleniacze, które opóźniają starzenie się organizmu. Jednak nie należy jeść ich codziennie, ponieważ w nadmiarze mogą prowadzić do kamicy nerkowej. Szczawiany zawarte są także w szpinaku, rabarbarze, botwinie, długo parzonej herbacie czy mocnej kawie. Aby zneutralizować ich niekorzystne działanie, warto do przygotowanych potraw dodać produkty zawierające wapń i witaminę D, np. śmietanę. Poznaj zaskakujący przepis na krem szczawiowy z chrupiącym makaronem udon!
Zobacz także: Zdrowe nawyki z Zeegmą! Kreatywne i szybkie przepisy na soki i posiłki
Co potrzebujesz?
Ugotuj jajko na twardo i przygotuj bulion. Wyjmij blender ręczny i patelnię do podsmażenia makaronu udon.
Krem szczawiowy
Składniki na 4 porcje:
- Cebula — 1 szt.
- Czosnek — 1 ząbek
- Ziemniaki — 2 szt.
- Masło lub olej — 1 łyżka
- Bulion warzywny lub woda — ok. 1 l
- Szczaw — 2 pęczki
- Szczypiorek — ½ pęczka
- Gałka muszkatołowa — ½ łyżeczki
- Curry — 1/3 łyżeczki
- Sok z cytryny — 2 łyżki
- Sól i pieprz — 1 szczypta
- Śmietana 12% — 50 ml
- Jajko ugotowane na twardo — 2 sztuki
Posypka
- Makaron udon — 50 g
- Sól — ½ łyżeczki
- Mąka kukurydziana — 2 łyżki
- Płatki chili — ½ łyżeczki
- Wędzona słodka papryka — 1 łyżeczka
- Olej — do smażenia
Krem szczawiowy
Sposób wykonania (źródło – KUKBUK)
W garnku podsmaż na maśle lub oleju cebulę, czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
Umyj, osusz i posiekaj szczaw. Dodaj do wywaru. Po chwili dorzuć posiekany szczypiorek, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem, a następnie ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Makaron udon ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, a następnie obtocz w posypce z mąki kukurydzianej, płatków chili i wędzonej papryki. Smaż na rozgrzanej patelni.
Zupę krem podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, chrupiącym makaronem i połówką jajka ugotowanego na twardo.
Krem z pieczonych pomidorów i czosnku
Nic nie smakuje tak dobrze latem jak świeże, pachnące pomidory prosto z krzaka. Aromatyczne, soczyste, bogate w witaminy i przeciwutleniacze — pomidory szklarniowe pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia, a na te z grządki pod gołym niebem musimy poczekać do czerwca lub lipca. Świetnie smakują świeże na liściach rukoli lub chrupiącym pieczywie. W wersji na ciepło proponujemy zupę krem z pieczonych pomidorów, która zawsze wychodzi!
Zobacz także: 8 bestsellerów Zeegmy – te sprzęty warto mieć w swoim domu!
Co potrzebujesz?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blender ręczny.
Krem z pieczonych pomidorów
Składniki na 4 porcje:
- Pomidory malinowe lub bawole serca — 2 kg
- Czosnek — 4-6 ząbków
- Oliwa — 4 łyżki
- Sól — 1 szczypta
- Kromka suchego chleba — 1 szt.
- Ocet balsamiczny lub jabłkowy — 1 łyżka
- Pieprz i cynamon — 1 szczypta
- Bulion warzywny lub woda — ok. 1 szklanki
- Bazylia lub oregano — do podania
Krem z pieczonych pomidorów
Sposób wykonania (źródło – Jadłonomia)
Z pomidorów wykrój szypułki i ułóż w połówkach na blasze. Pomiędzy pomidory powkładaj ząbki czosnku w łupinach. Całość oprósz solą, polej oliwą i piecz przez 60-75 minut.
Po upieczeniu pomidorów, wyjmij czosnek z łupin i przełóż wszystko do miski. Dodaj pokruszony chleb, ocet, pieprz i cynamon. Zmiksuj całość blenderem.
Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowany bulion, aż uzyskasz taką konsystencję, jaką lubisz najbardziej.
Podawaj z oliwą, świeżymi ziołami i czarnym pieprzem.
Wersja bezglutenowa:
Zamiast chleba użyj ugotowanej kaszy jaglanej (2 łyżki) lub migdałów (również 2 łyżki).
Nasz sposób na idealną zupę krem
Jeśli czytasz ten fragment, na pewno masz już głowę pełną pomysłów. Doskonale! A może zastanawiasz się, czy wszystko wyjdzie Ci tak, jak powinno? Żeby na pewno tak było:
- przed gotowaniem warzyw dokładnie usuń twarde fragmenty i szypułki,
- przed blendowaniem sprawdź, czy warzywa są miękkie,
- jeśli konsystencja nie jest gładka, przelej zupę przez sitko z drobnymi oczkami.
Życzymy przyjemności z gotowania i smacznego!