Facebook Pixel
Płać tak jak lubisz w Zeegma
Płać tak jak lubisz w Zeegma

Zupa krem — zblenduj z nami szybki obiad na letnie dni

Zupa krem — zblenduj z nami szybki obiad na letnie dni

 

Gdy temperatura za oknem rośnie, mało kto chce spędzać czas w kuchni. Dlatego najlepsze dania na wiosnę i lato to takie, które nie wymagają długich przygotowań albo takie, które możesz przechować na później. Szukasz pomysłów na lekkie, pożywne, a zarazem sycące posiłki? Zrób z nami zupę krem! Podpowiemy Ci, jak uzyskać idealnie gładką w konsystencję, aby poczuć jej aksamitny smak. To świetna baza na obiad, która, dzięki zróżnicowanym dodatkom, za każdym razem będzie smakować inaczej. Gorącą zupę wlej do słoika, a gdy ostygnie schowaj do lodówki . Poniżej znajdziesz pomysły, które zdobyły nasze serca i pobudziły podniebienia. Uważaj, bo już od samego czytania nabierzesz apetytu. Gotowy/a na kulinarną przygodę? Zaczynamy!

Zupa szparagowa na trzy sposoby

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto czerpać z niego, ile się da. Skrywają one  w sobie wiele cennych składników odżywczych. Jako roślina lecznicza były stosowane już w starożytności. Zawierają błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Pozytywnie wpływają na układ moczowy, zmniejszając ryzyko powstawania kamieni nerkowych. A dzięki asparaginie normują ciśnienie tętnicze i regulują pracę serca. Szparagi, które w Polsce są dostępne przez około dwa miesiące (w maju i czerwcu), są źródłem witamin: C, B, A, E, PP, kwasu foliowego i składników mineralnych. Występują w trzech kolorach – zielonym, fioletowym i białym. Białe trzeba obierać, a w przypadku dwóch pozostałych wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Przygotuj z nich pyszny krem!   

 

 

Zobacz także: Przepisy dla początkujących, szybkie dania wegetariańskie i bezmięsne przekąski 

Co potrzebujesz?

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W osobnym garnku zagotuj bulion. Wyjmij blender ręczny Zeegma Handy Chef do zmiksowania zupy i sitko z drobnymi oczkami do jej przecedzenia. Do wykonania słupków z ziemniaków przyda się spiralizer.

 

Krem szparagowy

Składniki na 4 porcje:

  • Oliwa z oliwek — 2 łyżki
  • Cebula szalotka — 1 szt.
  • Cebula dymka — 2 szt.
  • Zielone szparagi — ok. 500 g
  • Młody szpinak — 250 g
  • Liść laurowy — 1 szt.
  • Bulion warzywny — 500 ml
  • Śmietana (może być wegańska) — 200 g
  • Skórka starta z ½ cytryny
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • Sól — 1 szczypta
  • Pieprz — 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa — 1 szczypta

Dodatki mięsne:

  • Paluszki grissini — 2 szt. na porcję
  • Szynka serrano lub parmeńska — 2 szt. na porcję

Dodatki wegetariańskie:

  • Wędzony twaróg — 150 g
  • Kiełki rzodkiewki — 2 garści

Dodatki wegańskie:

  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Oliwa z oliwek — 1 łyżka
  • Natka pietruszki — ½ pęczka
  • Sól — 1 szczypta

Krem szparagowy

Sposób wykonania (źródło – Kuchnia Lidla)

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną szalotkę i cebule-dymki razem ze szczypiorkiem. Dodaj szpinak i blanszuj go pod przykryciem. Odkrój lub odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a jędrne pędy pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj liść laurowy i smaż wszystko razem przez 3-4 minuty.

Całość zalej bulionem i gotuj przez ok. 15 minut aż szparagi będą miękkie.

Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę przy użyciu blendera. Dopraw do smaku, dodaj skórkę i sok z cytryny. Na koniec zmieszaj ze śmietaną.

Aby twój krem był doskonały, przelej go przez sitko o drobnych oczkach.

Wersja mięsna:

Owiń paluszki grissini szynką parmeńską lub serrano. Połóż na kremie.

Wersja wegetariańska:

Na wierzch kremu połóż pokruszony twaróg i kiełki rzodkiewki.

Wersja wegańska:

Przygotuj słupki z ziemniaków, ułóż je na blasze i skrop oliwą. Piecz przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posyp posiekaną natką pietruszki. Gotową „słomę z ziemniaków” wyłóż na krem ze szparagów.

Bułgarski tarator, czyli chłodnik ogórkowy z orzechami 

Wiosną i latem w Bułgarii zielone warzywa królują na talerzach. Na targach i ulicznych straganach pełno jest sałat w różnych odmianach, ogórków, cukinii, kabaczków, liści szpinaku lub łopadu (który przypomina znany nam szczaw), młodej pokrzywy i czosnku. Tarator to prosty chłodnik z ogórków, który połączony z posiekanymi orzechami włoskimi tworzy wyrafinowaną kompozycję. W upalne dni orzeźwia i chroni przed przegrzaniem. W Bułgarii znana jest też bardziej zawiesista wersja taratora — sneżanka, którą podaje się jako przystawkę. Nie daj się upałom i przygotuj z nami tarator!

Co potrzebujesz?

Wyjmij patelnię do prażenia orzechów. Przyda Ci się także malakser Zeegma Handy Chef Food Processor do szatkowania ogórków. 

 

Chłodnik ogórkowy z orzechami

Składniki na 2-4 porcje:

  • Orzechy włoskie — 3-4 łyżki
  • Czosnek — 1 ząbek
  • Sok z cytryny — 1-2 łyżki
  • Sól i pieprz — 1 szczypta
  • Ogórki zielone — 400 g
  • Jogurt (może być roślinny) — 400 g
  • Woda — 1 szklanka
  • Koperek — ½ pęczka
  • Oliwa lub inny olej tłoczony na zimno — do polania

Chłodnik ogórkowy z orzechami

Sposób wykonania (źródło – Jadłonomia)

Najpierw upraż orzechy na rozgrzanej, suchej patelni i odstaw do przestygnięcia.

Zetrzyj czosnek lub rozgnieć nożem, posyp solą i zalej sokiem z cytryny.

Poszatkuj ogórki (możesz je pokroić w kostkę) i drobno posiekaj koperek.

Całość zalej jogurtem i wstaw do lodówki.

Podawaj z dużą ilością prażonych orzechów.

Krem szczawiowy z pikantną chrupką z makaronu udon

Młode liście szczawiu pojawiają się w maju. Są bogate w witaminę C, potas i żelazo. Zawierają przeciwutleniacze, które opóźniają starzenie się organizmu. Jednak nie należy jeść ich codziennie, ponieważ w nadmiarze mogą prowadzić do kamicy nerkowej. Szczawiany zawarte są także w szpinaku, rabarbarze, botwinie, długo parzonej herbacie czy mocnej kawie. Aby zneutralizować ich niekorzystne działanie, warto do przygotowanych potraw dodać produkty zawierające wapń i witaminę D, np. śmietanę. Poznaj zaskakujący przepis na krem szczawiowy z chrupiącym makaronem udon!   

Zobacz także: Zdrowe nawyki z Zeegmą! Kreatywne i szybkie przepisy na soki i posiłki

 

 

Co potrzebujesz?

Ugotuj jajko na twardo i przygotuj bulion. Wyjmij blender ręczny i patelnię do podsmażenia makaronu udon. 

 

Krem szczawiowy

Składniki na 4 porcje:

  • Cebula — 1 szt.
  • Czosnek — 1 ząbek
  • Ziemniaki — 2 szt.
  • Masło lub olej — 1 łyżka
  • Bulion warzywny lub woda — ok. 1 l
  • Szczaw — 2 pęczki
  • Szczypiorek — ½ pęczka
  • Gałka muszkatołowa — ½ łyżeczki
  • Curry — 1/3 łyżeczki
  • Sok z cytryny — 2 łyżki
  • Sól i pieprz — 1 szczypta
  • Śmietana 12% — 50 ml
  • Jajko ugotowane na twardo — 2 sztuki

Posypka

  • Makaron udon — 50 g
  • Sól — ½ łyżeczki
  • Mąka kukurydziana — 2 łyżki
  • Płatki chili — ½ łyżeczki
  • Wędzona słodka papryka — 1 łyżeczka
  • Olej — do smażenia

Krem szczawiowy

Sposób wykonania (źródło – KUKBUK)

W garnku podsmaż na maśle lub oleju cebulę, czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Umyj, osusz i posiekaj szczaw. Dodaj do wywaru. Po chwili dorzuć posiekany szczypiorek, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.

Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem, a następnie ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.

Makaron udon ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, a następnie obtocz w posypce z mąki kukurydzianej, płatków chili i wędzonej papryki. Smaż na rozgrzanej patelni.

Zupę krem podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, chrupiącym makaronem i połówką jajka ugotowanego na twardo.

Krem z pieczonych pomidorów i czosnku

Nic nie smakuje tak dobrze latem jak świeże, pachnące pomidory prosto z krzaka. Aromatyczne, soczyste, bogate w witaminy i przeciwutleniacze — pomidory szklarniowe pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia, a na te z grządki pod gołym niebem musimy poczekać do czerwca lub lipca. Świetnie smakują świeże na liściach rukoli lub chrupiącym pieczywie. W wersji na ciepło proponujemy zupę krem z pieczonych pomidorów, która zawsze wychodzi! 

Zobacz także:  8 bestsellerów Zeegmy – te sprzęty warto mieć w swoim domu!

Co potrzebujesz?

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blender ręczny.

 

Krem z pieczonych pomidorów

Składniki na 4 porcje:

  • Pomidory malinowe lub bawole serca — 2 kg
  • Czosnek — 4-6 ząbków
  • Oliwa — 4 łyżki
  • Sól — 1 szczypta
  • Kromka suchego chleba — 1 szt.
  • Ocet balsamiczny lub jabłkowy — 1 łyżka
  • Pieprz i cynamon — 1 szczypta
  • Bulion warzywny lub woda — ok. 1 szklanki
  • Bazylia lub oregano — do podania

Krem z pieczonych pomidorów

Sposób wykonania (źródło – Jadłonomia)

Z pomidorów wykrój szypułki i ułóż w połówkach na blasze. Pomiędzy pomidory powkładaj ząbki czosnku w łupinach. Całość oprósz solą, polej oliwą i piecz przez 60-75 minut.

Po upieczeniu pomidorów, wyjmij czosnek z łupin i przełóż wszystko do miski. Dodaj pokruszony chleb, ocet, pieprz i cynamon. Zmiksuj całość blenderem.

Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowany bulion, aż uzyskasz taką konsystencję, jaką lubisz najbardziej.

Podawaj z oliwą, świeżymi ziołami i czarnym pieprzem.

Wersja bezglutenowa:

Zamiast chleba użyj ugotowanej kaszy jaglanej (2 łyżki) lub migdałów (również 2 łyżki).

Nasz sposób na idealną zupę krem

Jeśli czytasz ten fragment, na pewno masz już głowę pełną pomysłów. Doskonale! A może zastanawiasz się, czy wszystko wyjdzie Ci tak, jak powinno? Żeby na pewno tak było:

  • przed gotowaniem warzyw dokładnie usuń twarde fragmenty i szypułki,
  • przed blendowaniem sprawdź, czy warzywa są miękkie, 
  • jeśli konsystencja nie jest gładka, przelej zupę przez sitko z drobnymi oczkami.

Życzymy przyjemności z gotowania i smacznego!